28 March 2025
Overstappen klinkt als omweg, maar is juist vaak de snelste weg naar een goedkoop ticket. Door het netwerk van hubs en concurrentie tussen luchthavens is een tussenstop meestal voordeliger – als je er tenminste geen drama van maakt.
Overstappen klinkt als tijdverlies, gedoe en risico op chaos. Maar in werkelijkheid is het één van de best bewaarde geheimen van goedkoop vliegen. Toch zijn veel reizigers er allergisch voor. “Ik vlieg alleen rechtstreeks.” Of: “Overstappen? Wat als ik mijn vlucht dan mis?”
Die vlucht mis je heus niet, maar weet je wat je wél mist? De €400 die je extra besteedt omdat je het vertikt om een uurtje in Copenhagen CPH te wachten op je volgende vlucht.
Veel airlines bouwen hun netwerk rond een hub: een centraal vliegveld van waaruit ze bestemmingen aan elkaar knopen. Dat noemen we een hub-and-spoke-model. Zo kunnen ze efficiënt vliegen, toestellen vullen, en zoveel mogelijk routes aanbieden zonder overal vliegtuigen te stallen.
KLM (KL) gebruikt Amsterdam AMS als hub. Dus een reiziger uit Oslo OSL vliegt eerst naar Amsterdam AMS en daarna naar New York JFK. Iemand uit Cape Town CPT doet hetzelfde: eerst naar Amsterdam AMS, dan door naar bijvoorbeeld Stockholm ARN of Rome FCO. Zo verbindt één airline tientallen steden met elkaar – en vult daarmee elk vliegtuig slim op.
Je zou denken: meer vliegen = duurder. Maar juist het omgekeerde is vaak waar. Want een overstap via een hub zorgt ervoor dat jij onderdeel wordt van het grotere systeem dat efficiënt werkt – en dat betekent: lagere prijzen.
Stel: je vliegt van Amsterdam AMS naar New York JFK. Dan betaal je de prijs voor die directe route, want die is het populairst. Maar als je in Oslo OSL instapt, via Amsterdam AMS vliegt, en dan door naar New York JFK gaat, dan ben je ineens goedkoper uit. Soms zelfs honderden euro’s. Lekker voor die Noren!
Waarom? Omdat KLM (KL) graag ook Noren naar de andere kant van de oceaan brengt, maar daar wel concurreert met bijvoorbeeld SAS Scandinavian Airlines (SK), die weer rechtstreeks vliegt tussen Oslo OSL en New York JFK. En zo werkt het dus ook andersom werkt het ook: SAS Scandinavian Airlines (SK) biedt tickets aan vanaf Amsterdam AMS via Oslo OSL naar New York JFK. Omdat ze op die route moeten concurreren met KLM (KL) houden ze de prijs laag. En jij vliegt goedkoop mee – mét overstap.
Airlines concurreren niet alleen op eindbestemmingen, maar dus ook op vertrekpunten. Zo ontstaan er prijsverschillen tussen bijvoorbeeld Amsterdam AMS, Brussels BRU en Düsseldorf DUS.
Als je alles op één ticket boekt, zorgt de airline dat jij je aansluiting haalt. Vertraging? Dan regelen ze een nieuwe vlucht. Je eventuele bagage? Die zie je weer terug op je eindbestemming. En als je alleen incheckbagage hebt, dan heb je nóg minder zorgen.
Overstappen binnen Europa is kinderspel. Alles staat duidelijk aangegeven, en overstaptijden van 45 minuten zijn vaak al ruim genoeg. Niet eng, gewoon even opletten.
Dus: laat je portemonnee spreken, niet je onderbuikgevoel. Je hoeft niet overhaast ‘voor de zekerheid’ een directe vlucht te boeken. Want zekerheid koop je bij het boeken van één ticket – en voordeel krijg je door gewoon even slim te zijn.
En als je dan voor €429 naar Bangkok vliegt met één tussenstop? Dan voelt die wachttijd ineens als business class voor je budget.